Gayrimenkul Hukuku
Gayrimenkul hukuku, ev, arsa, apartman ve apartman dairesi gibi taşınmazları düzenleyen hukuk kurallarını inceleyen bir medeni hukuk dalıdır. Çoğu gayrimenkul davaları Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülmekte ve taşınmazın bulunduğu ülkelerde açılan davaların etkisi büyüktür. Gayrimenkul hukuku, karmaşık bir sistem oluşturmak için tek bir davada hukukun diğer alanlarıyla ilişkilendirilebilir.
Diyelim ki gayrimenkul yatırımı yapacaksınız. Bu durumda, yerel imar kurallarına uygun olduğunuzu ve gerekli onay ve lisanslara sahip olduğunuzu doğrulamak için bir profesyonelin rehberliğini almalısınız.
Avukatlar, gayrimenkul edinimi ve kiralanması, her türlü kira sözleşmesinin hazırlanması, imar ve inşaat projelerinin mevzuata uygunluğunun denetimi, gerekli izin ve ruhsatların alınması, tapu ve imar davalarının yürütülmesi, mülkiyet konularında hukuki danışmanlık, avukatlık ve dava desteği vermektedir. Gayrimenkul hukuku ve onun kapsamına giren konular hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen okumaya devam edin.
Gayrimenkul Davaları
Gayrimenkul sektöründeki lisans konuları, tüm gayrimenkul kural ve düzenlemelerini içermektedir. Tapu, tazminat, kiralama, kamulaştırma davaları gayrimenkul davalarına örnektir.
Tapu Davaları: Gayrimenkul hukukunda tapulara ilişkin davalar, tapu siciline tescil veya tapu iptali davalarını içerir. Hukuka aykırı düzenlemelerde tapu davası açılması ve bunun sonucunda mağduriyetten korunma düşünülemez. Asliye Hukuk Mahkemesinde bir avukat vekili tarafından tapu işlemleri yapılabilir.
İstihkak Davaları: Bir gayrimenkul yasal sorunu olan ücret talepleri, sıklıkla davacıların mülkiyet haklarını uygunsuz bir şekilde ihlal eder. Hemen ardından Asliye Hukuk Mahkemelerinde davalar açılır.
Kamulaştırma Davaları: Bir kamulaştırma davasında, bir kamulaştırma işlemiyle mücadele etmek için özel mülkün ve arazinin değeri değerlendirilir. Belediyelere ve devlet kurumlarına karşı şikayette bulunmak için kayıt olmanız gerekir.
Kira Davaları: Kiracılar ve ev sahipleri bunu tahliyeler, kira ücretleri ve diğer endişelerle ilgili anlaşmazlıkları çözmek için kullanabilir. Bu dava, kira sözleşmesini ihlal eden her iki tarafça da açılabilir.
İzaley-i Şuyu Davaları: Taşınmaz ortaklarının, müşterek ortaklıklarını feshetmek için birbirlerine dava açtıkları davalar, sulh hukuk mahkemelerinde dava açılabilir. Bir ortaklık satış veya bölünme yoluyla sona erebilir.